jallaracing.com

Faster than a camel

Kommunikation är viktigt både i hemmet och på banan...

Kategori: Allmänt, Dala Racing, Jalla Racing, NSHC, STEC

 
(En ung Fernkvist mån tro?)

Det finns ett antal faktorer som gjort att många har valt att köra långlopp. För egen del så tror jag att bland de viktigaste är att man får chansen att köra i ett team med allt vad det innebär samt att det finns lite större möjligheter till taktik.

Till skillnad från exempelvis Time Attack (vilket självklart har sin charm) så gäller det inte att sätta ett eller ett par snabba varv under dagen utan att hålla en konstant hög nivå i 6h.

På banan försöker man ofta köra in tiondelar eller kanske för den delen hundradelar medan i depån så kan man med lätthet spara sekunder och med riktigt bra planering kanske minuter. Kommunikationen mellan depå och förare blir alltså otroligt viktigt.

I första teamet som jag började köra med saknades den kommunikationen och självklart så ledde det till en hel del armviftande från teamkompisarna i depån, som i sin tur ledde till en hel del frustration eftersom man oftast inte förstod vad de menade. 

I hopp om att lösa problemen så traskade jag glatt iväg till teknikmagasinet och inhandlade ett par walkie talkies. Problemet var löst…om man stod precis utanför bilen och pratade med den som satt i bilen. Ute på banan kvarstod problemet.

  

När Jalla Racing drog igång så hade jag hunnit med att googla lite mer och fick kontakt med Tommy i Dala Racing. Med ett leende så meddelande han att det här var inga problem, vi löser det och till en vettig peng.

- ”Du behöver ett system med takantenn, 12V laddning till bilenheten & push-to-talk knapp!”

Sagt och gjort, nytt system inhandlades och med ptt-knappen på ratten så kom man faktiskt omgående ett steg närmare F1. Galet kul! Systemet uppgraderades dessutom en gång till under säsongen och den här gången fick jag tuffa digitala displayer att titta på samt fler kanaler att välja på så att man slapp lyssna på konkurrenterna.

För att för en gång skull få in lite kompetens i den här bloggen så tog jag kontakt med Tommy Melin på Dala Racing Team Radio för att höra vad han hade för synpunkter när det gäller komradios.

 

Hur kom ni på iden att sälja telekomlösningar?
-Under de åren som vi började med motorsporten så insåg vi väldigt snabbt vilken fördel det hade varit med bra kommunikation mellan depå och bil. Men vi blev förvånade över hur kostsamt det var att få ihop en bra system och tyckte det var svårt att finna vad man behövde. Därför började vi ganska tidigt kombinera olika komponenter och försöka bygga upp ett system som skulle passa oss bra. När vi tillslut hade fått ihop något som fungerade började vi genast prestera bättre ute på tävlingshelgerna. Vi hjälpte andra team i samma serie att få ihop liknande system och märkte snabbt av uppskattningen. Detta fick oss att vidareutveckla och även idag bygger våra system på samma grundtanke.

 Vad ska man då tänka på när man väljer system?
-När det kommer till själva utrustningen så bör man tänka simpelt. Ett enklare system som fungerar är bättre än ett dyrare komplext som ingen förstår sig på. 

Med de systemen vi på Dala Racing Team Radio erbjuder behöver man aldrig oroa sig att man bygger in sig i ett hörn och behöver byta ut ett helt system. Alla kablar och kontakter är kompatibla så att man alltid kan utveckla telekomutrustning i samma takt som teamet utvecklas, även om man startar med endast två radioenheter.

Vi kan alltid anpassa våra system om man redan har utrustning. Därför spelar det ingen roll vilken hjälm man använder. Har man hjälm utan förmonterad intercom så har vi universallösningar för alla typer.

Vad för system kan ni leverera?
- Vi kan leverera allt från billiga system för exempelvis skrotbilsrace till helhetslösningar som skräddarsytts efter kundens behov inom exempelvis STCC. 

Vad händer framöver?
- Under 2017 kommer vi lansera flera produkter av vårt nyetablerade varumärke TEAM RADIO. Här kommer vi bland annat kunna erbjuda flerkommunikationsnätverk vilket möjliggör licensfria komplexa system utan att behöva använda repeaterstation.

Så ni som har frågor eller är intresserade, ta kontakt med Tommy via Dala Racings hemsida så hjälper han er.

 
 
 

 

 

Kommentera inlägget här: